Bułeczki drożdżowo-maślane

Na tym przepisie można robić dowolne bułeczki, na słodko, jak i na słodko ;) słodkie często posypuję kruszonką, natomiast słone najczęściej czarnuszką lub sezamem. Polecam je sobie zrobić na śniadanie, czy po prostu jako przekąska do kawy czy herbaty.

Bułeczki drożdżowo - maślane
Składniki:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki (ja często mieszam ze sobą 200 g mąki razowej czy żytniej z 300 g mąki pszennej; pamiętajcie jeśli tak robicie, to nigdy mąka ciemna nie może być w większej ilości od białej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży suszonych lub pół kostki drożdży świeżych
  • 1 całe jajko
  • 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego = 200 g
  • 0,5 szklanki mleka = 100 ml
Przygotowanie:
  1. Jeśli używam drożdży świeżych to zaczynam od rozczynu - drożdże rozrabiam z cukrem (1 łyżeczka) i mąką (1 łyżka) i odstawiam, aż trochę podrosną. I dalej robię ciasto jak poniżej.
  2. Roztapiam masło i odstawiam na bok, musi ostygnąć.
  3. Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól oraz drożdże suche (pomijam, jeśli robię na świeżych) i wszystkie suche składniki mieszam.
  4. Dodaję składniki mokre, czyli rozczyn (jeśli piekę na świeżych, jeśli na suchych to pomijam ten krok), jajko, jogurt, mleko oraz roztopione masło. Dokładnie wyrabiam na miękkie, gładkie i elastyczne ciasto, które odchodzi od rąk i ścianek naczynia. Dobre wyrobienie ciasta gwarantuje nam pulchne i pięknie wyrośnięte bułki, dlatego warto trochę czasu, czyli kilka do kilkunastu minut poświęcić na wyrobienie ciasta.
  5. Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości) tak na 30-60 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką (trzeba będzie co jakiś czas podsypać) i jeszcze troszkę je wyrabiam. Wałkuję na dłuższy pasek/wałek i dzielę na 10-16 równych części, w zależności jakiej wielkości chcemy bułeczki. Każdą część delikatnie spłaszczam, dno zawijam do środka i formuję kulę (bułeczkę) i odstawiam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
  7. Bułki przykrywam ściereczką i zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C.
  8. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypuję czymkolwiek chcę, w zależności jakie mają być bułeczki.
  9. Tak przygotowane bułeczki wstawiam do rozgrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez około 20 minut, do urośnięcia i zarumieniania - wtedy są gotowe. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg by przyspieszyć ich zarumienienie.

Komentarze

Popularne posty