Bułeczki drożdżowo-maślane
Na
tym przepisie można robić dowolne bułeczki, na słodko, jak i na słodko
;) słodkie często posypuję kruszonką, natomiast słone najczęściej
czarnuszką lub sezamem. Polecam je sobie zrobić na śniadanie, czy po
prostu jako przekąska do kawy czy herbaty.
Bułeczki drożdżowo - maślane
Składniki:
- 50 g masła
- 500 g mąki (ja często mieszam ze sobą 200 g mąki razowej czy żytniej z 300 g mąki pszennej; pamiętajcie jeśli tak robicie, to nigdy mąka ciemna nie może być w większej ilości od białej)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży suszonych lub pół kostki drożdży świeżych
- 1 całe jajko
- 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego = 200 g
- 0,5 szklanki mleka = 100 ml
- Jeśli używam drożdży świeżych to zaczynam od rozczynu - drożdże rozrabiam z cukrem (1 łyżeczka) i mąką (1 łyżka) i odstawiam, aż trochę podrosną. I dalej robię ciasto jak poniżej.
- Roztapiam masło i odstawiam na bok, musi ostygnąć.
- Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól oraz drożdże suche (pomijam, jeśli robię na świeżych) i wszystkie suche składniki mieszam.
- Dodaję składniki mokre, czyli rozczyn (jeśli piekę na świeżych, jeśli na suchych to pomijam ten krok), jajko, jogurt, mleko oraz roztopione masło. Dokładnie wyrabiam na miękkie, gładkie i elastyczne ciasto, które odchodzi od rąk i ścianek naczynia. Dobre wyrobienie ciasta gwarantuje nam pulchne i pięknie wyrośnięte bułki, dlatego warto trochę czasu, czyli kilka do kilkunastu minut poświęcić na wyrobienie ciasta.
- Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości) tak na 30-60 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką (trzeba będzie co jakiś czas podsypać) i jeszcze troszkę je wyrabiam. Wałkuję na dłuższy pasek/wałek i dzielę na 10-16 równych części, w zależności jakiej wielkości chcemy bułeczki. Każdą część delikatnie spłaszczam, dno zawijam do środka i formuję kulę (bułeczkę) i odstawiam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
- Bułki przykrywam ściereczką i zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C.
- Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypuję czymkolwiek chcę, w zależności jakie mają być bułeczki.
- Tak przygotowane bułeczki wstawiam do rozgrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez około 20 minut, do urośnięcia i zarumieniania - wtedy są gotowe. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg by przyspieszyć ich zarumienienie.
Komentarze
Prześlij komentarz