Ślimaki drożdżowo-cynamonowe
Uwielbiam
przepisy na ciasta drożdżowe, bo nie dość, że są proste to do tego
możemy w czasie rośnięcia ciasta robić wiele innych rzeczy takich jak
sprzątanie czy poczekać i zrobić sobie malutki odpoczynek ;) ten przepis
narodził się w mojej głowie wczoraj i tak naprawdę powstał w dość
szybki sposób :D nie podaję Wam przy niektórych produktach gramatur,
ponieważ musicie też i próbować swoich sił kombinując w kuchni.
Trzymajcie się i smacznego :* niedługo wstawię kolejny przepis ;)
Ślimaki drożdżowo-cynamonowe
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki (tak naprawdę jest potrzebna taka ilość jaką ciasto zaważy, aby było w kształcie zwartej kuli i do tego odklejało się od ręki)
- 2 jajka
- pół kostki drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka mleka
- poł szklanki oleju
- kilka kropel olejku waniliowego
- jajko i trochę mleka do posmarowania ciasta
- cukier brązowy
- cukier waniliowy
- wiórka kokosowe
- rodzynki
- cynamon
- Składniki na zaczyn do ciasta, czyli drożdże, mleko i 2 łyżeczki cukru, łączymy ze sobą, delikatnie podgrzewamy i odstawiamy na kilka minut by urosło. W dużej misce wsypujemy mąkę i łączymy ze szczyptą soli. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem, dodając kilka kropel olejku.
- Mąkę łączymy z jajkami oraz zaczynem, mieszając drewnianą łyżką. Po pewnym czasie gdy składniki ogólnie się wymieszają to ugniatamy ciasto rękoma. Tak jak wspominałem na początku w składnikach tutaj będzie trzeba najprawdopodobniej ugniatać ciasto i dodać mąkę w razie, gdyby ciasto było za rzadkie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
- Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy, podsypując od czasu do czasu mąką na prostokątny placek i aby był cienki tak do 0,5 cm. Roztrzepujemy jajko i łączymy z małą ilością mleka. Smarujemy nimi ciasto. Wysypujemy nadzienie, zostawiając przerwę od boków ciasta. Ciasto zwijamy od dłuższej strony ciasta w rulon (roladę) i końcówki przyklejamy do siebie.
- Całą roladę kroimy na takie same kawałki (około 2-3 cm). Nakładamy na wcześniej przygotowaną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy je w odstępach, kładąc krojonymi częściami do góry, by cukier się fajnie skarmelizował, a ciastka się upiekły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp. 170*-180*C na 30-40 minut do zarumienienia się i złocistego koloru ciasta.




Komentarze
Prześlij komentarz