Ślimaki drożdżowo-cynamonowe

 
Uwielbiam przepisy na ciasta drożdżowe, bo nie dość, że są proste to do tego możemy w czasie rośnięcia ciasta robić wiele innych rzeczy takich jak sprzątanie czy poczekać i zrobić sobie malutki odpoczynek ;) ten przepis narodził się w mojej głowie wczoraj i tak naprawdę powstał w dość szybki sposób :D nie podaję Wam przy niektórych produktach gramatur, ponieważ musicie też i próbować swoich sił kombinując w kuchni. Trzymajcie się i smacznego :* niedługo wstawię kolejny przepis ;)

Ślimaki drożdżowo-cynamonowe
Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (tak naprawdę jest potrzebna taka ilość jaką ciasto zaważy, aby było w kształcie zwartej kuli i do tego odklejało się od ręki)
  • 2 jajka
  • pół kostki drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka mleka
  • poł szklanki oleju
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • jajko i trochę mleka do posmarowania ciasta 
Nadzienie:
  • cukier brązowy
  • cukier waniliowy
  • wiórka kokosowe
  • rodzynki
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Składniki na zaczyn do ciasta, czyli drożdże, mleko i 2 łyżeczki cukru, łączymy ze sobą, delikatnie podgrzewamy i odstawiamy na kilka minut by urosło. W dużej misce wsypujemy mąkę i łączymy ze szczyptą soli. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem, dodając kilka kropel olejku.
  2. Mąkę łączymy z jajkami oraz zaczynem, mieszając drewnianą łyżką. Po pewnym czasie gdy składniki ogólnie się wymieszają to ugniatamy ciasto rękoma. Tak jak wspominałem na początku w składnikach tutaj będzie trzeba najprawdopodobniej ugniatać ciasto i dodać mąkę w razie, gdyby ciasto było za rzadkie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
  4. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy, podsypując od czasu do czasu mąką na prostokątny placek i aby był cienki tak do 0,5 cm. Roztrzepujemy jajko i łączymy z małą ilością mleka. Smarujemy nimi ciasto. Wysypujemy nadzienie, zostawiając przerwę od boków ciasta. Ciasto zwijamy od dłuższej strony ciasta w rulon (roladę) i końcówki przyklejamy do siebie.
  5. Całą roladę kroimy na takie same kawałki (około 2-3 cm). Nakładamy na wcześniej przygotowaną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy je w odstępach, kładąc krojonymi częściami do góry, by cukier się fajnie skarmelizował, a ciastka się upiekły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp. 170*-180*C na 30-40 minut do zarumienienia się i złocistego koloru ciasta.

Komentarze

Popularne posty