Nalepsze ciasto z dzieciństwa? Karpatka oczywiście
Uwielbiam
to ciasto :) przypomina mi się zawsze z dzieciństwem, ponieważ mama je
przygotowywała często na różne uroczystości czy na niedzielę ;) teraz i
ja podzielę się z Wami tym przepisem, a bardzo polecam spróbować zrobić
to ciasto, ponieważ jest o wiele smaczniejsze niż te z proszku :D
trzymajcie się i życzę smacznego!!! :*
Karpatka
Składniki:
- na ciasto: kostka margaryny, 2 szklanki wody, 2 szklanki mąki, 8 jajek
- na masę: 0,75 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 cukry waniliowe, 0,5 szklanki cukru, kostka masła
- Margarynę podgrzewamy z wodą w dużym garnku. Gdy margaryna się rozpuści, a woda się podgrzeje dodajemy mąkę i cały czas mieszając ucieramy na małym ogniu. Po kilku minutach, gdy ciasto będzie gładkie, odstawiamy na bok do wystygnięcia. Po tym czasie ucieramy ciasto z jajkami (cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku). Dzielimy ciasto na dwie części.
- Przygotowujemy dwie formy do pieczenia o takich samych wymiarach, wykładając je papierem do pieczenia. Do jednej przekładamy jedną część ciasta, a do drugiej drugą. Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia
- Pół litra mleka wlewamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy by cukier się rozpuścił i podgrzewamy. Do garnuszka wlewamy resztę mleka oraz dwa rodzaje mąki i mieszamy, by powstała gładka ciecz. Gdy mleko z cukrem doprowadzimy do wrzenia, wlewamy mleko z mąką cały czas mieszając. Gotujemy przez parę minut (robimy to tak samo jak przy przygotowywaniu budyniu) i odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy masło i cały czas miksując dodajemy po porcji budyniu. Gdy wymieszamy wszystkie składniki przelewamy je na jeden spód, wyrównujemy, przykrywamy drugim. Odstawiamy do lodówki by ciasto się porządnie schłodziło na 2-3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz