Szarlotka z budyniem

Inna, nietypowa szarlotka, a jednak pyszna jak zawsze :D

Szarlotka z budyniem
Składniki:
  • na ciasto: 3 szklanki mąki, 3 żółtka, 2-3 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, kostka masła lub margaryny
  • środek: 4-5 jabłek, kilka łyżek kisielu cytrynowego, klika łyżek wody, 2 budynie waniliowe lub jeden duży
  • 3 białka, kilka łyżek kisielu wiśniowego lub wiórka kokosowe, kilka łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Wszystkie mokre składniki ubijamy mikserem na puszystą masę: masło (margarynę) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Później dodajemy śmietanę i łączymy. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy do masy jajecznej. Wszystko mieszamy i szybko ugniatamy na gładkie ciasto. 2/3 ilością ciasta wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a 1/3 wkładamy do zamrażalnika.
  2. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy oraz usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną cukru i wody. Kilka łyżek kisielu cytrynowego mieszamy z taką samą ilością łyżek wody i dodajemy do jabłek. Jeszcze chwilę podsmażamy.
  3. Przygotowujmy 2 budynie z troszkę mniejszej ilości mleka, tak prawie do połowy. Lekko studzimy.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz kisiel lub wiórka.
  5. Spód delikatnie przekuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku podgrzanym do 180*C przez 15 minut. Wyjmujemy, wylewamy jabłka, na jabłka budyń, na budyń ubitą pianę z białek. Na całość trzemy 1/3 ciasta z zamrażalnika na dużych oczkach tarki.
  6. Całość pieczemy około 50-60 minut.

Komentarze

Popularne posty