Ciasto "Shrek"

Myślę, że nie potrzeba żadnego komentarza... Najlepiej spróbujcie sami! Nie muszę nic tu mówić o nim ;)

Ciasto "Shrek"
Składniki:
  • na biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek cukru, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
  • warstwa zielona: 1l zielonego soku Pysia/Kubuś, 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
  • warstwa śmietanowa: 400 ml śmietanki 36%, galaretka cytrynowa, 2 paczki delicji
  • warstwa galaretkowa: 2 zielone galaretki, 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy partiami cukier, na przemian z olejem i aromatem. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 170*C. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt nasączamy ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
  2. 1 szklankę soku odlewamy. Resztę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje, dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gotujemy przez 2-3 minuty. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i przykrywamy wierzch folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia. Gdy warstwa wystygnie, zdejmujemy folię.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec wlewając powoli ostudzoną galaretkę. Masę wylewany na zieloną warstwę i wyrównujemy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wgniatamy w śmietankę. Odstawiamy do lodówki by stężało.
  4. Galaretki zielone i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy na ciasto.
  5. Ciasto chłodzimy w lodówce, a najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie można się powstrzymać przed spróbowaniem jak już stężeją warstwy.

Komentarze

Popularne posty