Ciasto bananowe

Jeśli nie wiesz co zrobić z przedojrzałymi bananami zrób pyszne, aromatyczne ciasto bananowe. Nigdy nie wysycha, jest pyszne i zawsze świeże ;)

BANANOWIEC 
Lista składników:
  • 125 g margaryny
  • 2 szklanki mąki (350 g)
  • 3/4 szklanki cukru (200 g)
  • 2 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek mleka
 Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotuj. Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem. Formę keksową o wymiarach podstawy 8 x 27 cm wysmaruj i wysyp mąką. Włóż masę bananową i piecz w 180st.C około 50 minut.

Komentarze

Popularne posty