Inny przepis na domowy chleb

Troszkę inny przepis na chleb domowej roboty, jest dość prosty, ale jak ten chleb smakuje po upieczeniu... :P ma delikatną, cienką skórkę i pyszne wnętrze ;) polecam je zamiast sklepowego, jest troszkę roboty, ale za to warto sobie samemu przygotować :D

Domowy chleb
Składniki:
  • po łyżce: cukru, soli, siemienia lnianego, sezamu, otrąb pszennych lub owsianych (tutaj można sobie dobierać dowolne ziarna jakie lubimy, ale pamiętajmy by też ich nie było za dużo i jedynie po łyżce)
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 - 2 szklanki wody
  • pół kostki drożdży
  • 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Składniki - cukier, sól, ziarna oraz mąkę mieszamy ze sobą w dużej misce. Wodę z 1 łyżeczką cukru delikatnie podgrzewamy i dodajemy do nich drożdże, mieszamy i ostawiamy do wyrośnięcia tak na 10-15 minut. Wyrośnięty zaczyn i olej dodajemy do mąki, wyrabiamy dokładnie ciasto, tak aby odstawało od rąk i ścianek miski. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie odrobiną oleju i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat wysypany mąką i delikatnie wyrabiamy na kształt naczynia i przykrywamy ściereczką. Naczynie wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy do temperatury 250*C. Jak piekarnik się nagrzeje wraz z naczyniem, temperaturę zmniejszamy do 230*C, a naczynie wyjmujemy i wrzucamy chleb. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z naczynia żaroodpornego, po tym czasie pieczemy przez 20 minut chleb w tej samej temperaturze, czyli 230*C, ale już bez przykrycia. Wyjmujemy upieczony z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty