Inny przepis na domowy chleb
Troszkę
inny przepis na chleb domowej roboty, jest dość prosty, ale jak ten
chleb smakuje po upieczeniu... :P ma delikatną, cienką skórkę i pyszne
wnętrze ;) polecam je zamiast sklepowego, jest troszkę roboty, ale za to
warto sobie samemu przygotować :D
Domowy chleb
Składniki:
- po łyżce: cukru, soli, siemienia lnianego, sezamu, otrąb pszennych lub owsianych (tutaj można sobie dobierać dowolne ziarna jakie lubimy, ale pamiętajmy by też ich nie było za dużo i jedynie po łyżce)
- 5 szklanek mąki
- 1,5 - 2 szklanki wody
- pół kostki drożdży
- 5 łyżek oleju
Składniki - cukier, sól, ziarna oraz mąkę mieszamy ze sobą w dużej misce. Wodę z 1 łyżeczką cukru delikatnie podgrzewamy i dodajemy do nich drożdże, mieszamy i ostawiamy do wyrośnięcia tak na 10-15 minut. Wyrośnięty zaczyn i olej dodajemy do mąki, wyrabiamy dokładnie ciasto, tak aby odstawało od rąk i ścianek miski. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie odrobiną oleju i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat wysypany mąką i delikatnie wyrabiamy na kształt naczynia i przykrywamy ściereczką. Naczynie wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy do temperatury 250*C. Jak piekarnik się nagrzeje wraz z naczyniem, temperaturę zmniejszamy do 230*C, a naczynie wyjmujemy i wrzucamy chleb. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z naczynia żaroodpornego, po tym czasie pieczemy przez 20 minut chleb w tej samej temperaturze, czyli 230*C, ale już bez przykrycia. Wyjmujemy upieczony z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz