Ciasto drożdżowe
Mój oryginalny przepis na ciasto drożdżowe. Polecam najlepiej smakuje z owocami sezonowymi. Pamiętajcie do ciast drożdżowych składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Drożdżówka sypana
Składniki:
- 100 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- szklanka cukru (ja dodaję odrobinę mniej jest lepsze, ale jeśli ktoś lubi słodkie ciasta to może wziąć 1 szklanki)
- 1 cukier waniliowy
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka (letniego, podgrzanego)
- szczypta soli
- kruszonka: pół kostki masła, szklanka mąki, pół szklanki cukru
Do miski dodajemy kolejno: wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy, następnie - jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny ( tak mam napisane w przepisie, ale ja odstawiam na 1,5 godziny- tyle wystarczy-). Kruszonka: masło siekamy z mąką i cukrem. Przechowujemy w lodówce. Składniki w misce mieszamy na gładkie ciaskto i przenosimy do blaszki wysmarowaniej masłem i posypanej bułką tartą. Na to układamy owoce i poszypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w 200*C.
SMACZNEGO !!!



Komentarze
Prześlij komentarz