Sernik japoński

Wyjątkowe ciasto i sernik inny niż zwykle... jego konsystencja przypomina ptasie mleczko, smak jest nieziemski, a i do tego jest bardzo dietetyczny! Naprawdę wypróbujcie ten przepis w domu ;)

Sernik japoński
Składniki:
  • 3 jajka
  • 4-5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 małe opakowania serka śmietankowego (ja używam homogenizowanego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml zimnego mleka
  • cytryna
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zaparzonej kawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a zewnętrzną część owijamy folią aluminiową tą matową stroną do zewnątrz. Wkładamy do większej formy. Żółtka oddzielamy od białek i przygotowujemy kąpiel wodną. Dodajemy do dużej miski serek, połowę cukru i olej kokosowy, rozpuszczając i mieszając nad kąpielą wodną. Miskę zdejmujemy z kąpieli, dodajemy skórkę z cytryny, później zimne mleko i mieszamy. Do masy dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając. Później dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, przesianą mąkę, mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę na maksymalnych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po trochę resztę cukru, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy resztę soku z cytryny. Ubite białka dodajemy do masy serowo-żółtkowej w 3 etapach - 1 mała, a później w 2 częściach, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Kakao łączymy z kawą. Połowę masy serowej odlewamy i mieszamy z mieszanką kawy i kakaa. Na środek wylewamy 2-3 łyżki masy jasnej i ciemnej na zmianę. Wlewamy gorącą wodę do większej formy tak do 1/3 formy mniejszej z masą serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 80-90 minut.

Komentarze

Popularne posty