Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Polecam bardzo fajny przepis na szybki obiad lub przekąskę :) Można dodać do niej kompletnie wszystko co lubicie ;) SMACZNEGO !!!

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami cherry
Składniki:
  1. opakowanie ciasta francuskiego (kupiłem 270 g i wystarczyło)
  2. opakowanie szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  3. garść pomidorków cherry
  4. ser feta
  5. 4 ząbki czosnku (można mniej, jeśli ktoś nie lubi smaku czosnku)
  6. przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
Przygotowanie:
  1. Ciasto wyjmujemy z folii, zwijamy w kulkę i rozwałkowujemy na stolnicy
  2. Rozwałkowanie ciasto kładziemy na formę do tart i dobrze ubijamy ciasto palcami dociskając do formy. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło
  3. Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy na małe kawałeczki.
  4. Na patelnię wlewamy olej i czekamy, aż patelnia dobrze się rozgrzeje. Dodajemy czosnek i krótko go szklimy. UWAGA!!! czosnek musimy tylko lekko podsmażyć, aby nie zbrązowiał, ponieważ wtedy będzie gorzki a potrawa będzie niesmaczna :)
  5. Po krótkim czasie dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak się zredukuje.
  6. Doprawiamy go solą i pieprzem
  7. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na ciasto kładziemy szpinak, później rozdrabniamy ser fetę w rękach i rozkładamy na szpinaku oraz dodajemy pomidory. Na koniec kładziemy resztę ciasta, która nam została (rozwałkowujemy i wycinamy paski)
  8. Rozkłócone jajko z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Smarujemy nim ciasto z wierzchu oraz boki tarty. Jeśli nam zostanie resztę wylewamy na szpinak i dodatki.
  9. Pieczemy tartę w rozgrzanym piekarniku do 190*C przez 30 minut.

Komentarze

Popularne posty