Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Polecam
bardzo fajny przepis na szybki obiad lub przekąskę :) Można dodać do
niej kompletnie wszystko co lubicie ;) SMACZNEGO !!!
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami cherry
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (kupiłem 270 g i wystarczyło)
- opakowanie szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- garść pomidorków cherry
- ser feta
- 4 ząbki czosnku (można mniej, jeśli ktoś nie lubi smaku czosnku)
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
- Ciasto wyjmujemy z folii, zwijamy w kulkę i rozwałkowujemy na stolnicy
- Rozwałkowanie ciasto kładziemy na formę do tart i dobrze ubijamy ciasto palcami dociskając do formy. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło
- Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy na małe kawałeczki.
- Na patelnię wlewamy olej i czekamy, aż patelnia dobrze się rozgrzeje. Dodajemy czosnek i krótko go szklimy. UWAGA!!! czosnek musimy tylko lekko podsmażyć, aby nie zbrązowiał, ponieważ wtedy będzie gorzki a potrawa będzie niesmaczna :)
- Po krótkim czasie dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak się zredukuje.
- Doprawiamy go solą i pieprzem
- Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na ciasto kładziemy szpinak, później rozdrabniamy ser fetę w rękach i rozkładamy na szpinaku oraz dodajemy pomidory. Na koniec kładziemy resztę ciasta, która nam została (rozwałkowujemy i wycinamy paski)
- Rozkłócone jajko z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Smarujemy nim ciasto z wierzchu oraz boki tarty. Jeśli nam zostanie resztę wylewamy na szpinak i dodatki.
- Pieczemy tartę w rozgrzanym piekarniku do 190*C przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz