Cannelloni faszerowane
Coś
innego niż dotychczas - danie włoskie. Cannelloni to włoskie rurki z
pysznym farszem na 4 osoby. Przepis mam z oryginalnej włoskiej książki.
Polecam każdemu na dość szybki obiad. Ten farsz, który jest w przepisie
możecie zastąpić innym, który lubicie ;) Smacznego !!! :D
CANNELLONI
Składniki: - 20 rurek suchego makaronu cannelloni (200 g)
- 250 g sera ricotta
- 150 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- 1/2 małej papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 2 cebule dymki, posiekane
- sól i pieprz
- 150 ml wywary warzywnego lub drobiowego, podgrzanego
- 1 porcja sosu pomidorowego zrobionego z 450 g pomidorów, rozmarynu, soli, pieprzu, 2 zącków czosnku, łyzka oliwy z oliwek, kilka pokrojonych pomidorów suszonych, listków bazylii (to wszystko miksujemy ze sobą)
- 5 g startego sera parmezan luzb zwykłego gouda.
- Suchy makaron podgotować - wodę zagotować w dużym garnku i gotować makaron porcjami przez 3-4 minuty
- Ser ricotta, szpinak, paprykę i dymki zamieszać w misce i doprawić pieoprzem i solą
- Natłuścić masłem foremkę do zapiekania (nacyznie żaroodporne). Makaron cannelloni napełnić farszem z sera ricotta i warzyw. Ułożyć w foremce.
- Wywar wymieszać z sosem pomidorowym z bazylią i polać na makaron.
- Na koniec posypać serem i zapiekać przez 20-25 min na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190*C, aż makaron zmięknie.
Komentarze
Prześlij komentarz