Cannelloni faszerowane

Coś innego niż dotychczas - danie włoskie. Cannelloni to włoskie rurki z pysznym farszem na 4 osoby. Przepis mam z oryginalnej włoskiej książki. Polecam każdemu na dość szybki obiad. Ten farsz, który jest w przepisie możecie zastąpić innym, który lubicie ;) Smacznego !!! :D

CANNELLONI
Składniki: 
  • 20 rurek suchego makaronu cannelloni (200 g)
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 1/2 małej papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • sól i pieprz
  • 150 ml wywary warzywnego lub drobiowego, podgrzanego
  • 1 porcja sosu pomidorowego zrobionego z 450 g pomidorów, rozmarynu, soli, pieprzu, 2 zącków czosnku, łyzka oliwy z oliwek, kilka pokrojonych pomidorów suszonych, listków bazylii (to wszystko miksujemy ze sobą)
  • 5 g startego sera parmezan luzb zwykłego gouda.
Przygotowanie:
  1.  Suchy makaron podgotować - wodę zagotować w dużym garnku i gotować makaron porcjami przez 3-4 minuty
  2. Ser ricotta, szpinak, paprykę i dymki zamieszać w misce i doprawić pieoprzem i solą
  3. Natłuścić masłem foremkę do zapiekania (nacyznie żaroodporne). Makaron cannelloni napełnić farszem z sera ricotta i warzyw. Ułożyć w foremce.
  4. Wywar wymieszać z sosem pomidorowym z bazylią i polać na makaron.
  5. Na koniec posypać serem i zapiekać przez 20-25 min na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190*C, aż makaron zmięknie.

Komentarze

Popularne posty