Dobry pomysł na szybki i zdorwy obiad
Jak pewnie każdy z Was zna z restauracji calzone - pieróg, zrobiony z ciasta na pizze, tylko złożone w pół z farszem na pizze. Ja mam świetną alternatywę na to danie :3 jest super łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne :* Spróbujcie sami je zrobić w domu! Polecam i życzę smacznego! :*
Calzone z farszem "meksykańskim"
Składniki:
- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej razowej, pół kostki świeżych drożdży, 2/3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z 1/3 szklanki mleka, szczypta soli, łyżeczka cukru
- farsz: 8 sztuk pieczarek, jedna duża cebula, mała cukinia, puszka czerwonej fasoli konserwowej, mała puszka lub połowę dużej puszki kukurydzy konserwowej, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryczka, czosnek
Przygotowanie:
- Drożdże, cukier i mleko mieszamy razem ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Po tym czasie w misce do mąki dodajemy sól. Mieszamy razem z zaczynem i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie plastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Gdyby przywierały, podlewamy niewielką ilością wody. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy, opłukujemy pod bieżącą wodą i dorzucamy do warzyw. Warzywa mieszamy z koncentratem i doprawiamy do smaku.
- Ciasto dzielimy na 3 części, które rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, robiąc szlaczek widelcem na złączonych brzegach. Przekuwamy pierogi delikatnie widelcem.
- Calzone pieczemy w temperaturze 180*C przez około 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz