Dietetyczny placek jogurtowy
Ten
przepis to świetny pomysł na zrobienie deseru, jeśli ktoś jest na
diecie lub się odchudza ;) Jest bardzo sycący i nie da się go dużo zjeść
:D proponuję zjeść go z nutellą ze śliwek z wcześniejszego przepisu...
Ulepszyłem przepis dodając po garści orzechów laskowych, rodzynek i
płatków migdałowych oraz na wierzchu dodałem kawałki pokrojonych jabłek
(miałem je pod ręką, więc użyłem) . Nie zdziwcie się, ale na zdjęciu
jest lekko jakby przypalony, ale on po prostu jest dobrze upieczony.
Jeśli ma ktoś piekarnik z termoobiegiem, lepiej przy nim trochę
posiedzieć i sprawdzać pod koniec pieczenia. SMACZNEGO !!!
Placek jogurtowy
Składniki:- 300 g mąki orkiszowej
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 150 ml oleju
- 150 g cukru brązowego lub trzcinowego
- 500 ml jogurtu owocowego ( ja dodałem naturalnego, bez żadnych smaków... z tą wersją placek jest bardziej light)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała puszka brzoskwiń na wierzch placka 250-300 g (ja dałem 2 małe jabłka )
- Mąkę wymieszoną z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do dużej miski.
- Do miski z mąką dodajemy cukier, płatki owsiane i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, roztrzepane jajka oraz olej i ponownie całość dokładnie mieszamy.
- Boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm smarujemy olejem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy osuszone kawałki brzoskwiń lub jabłek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60-70 min. do lekkiego zarumienienia się.
Komentarze
Prześlij komentarz