Dietetyczny placek jogurtowy

Ten przepis to świetny pomysł na zrobienie deseru, jeśli ktoś jest na diecie lub się odchudza ;) Jest bardzo sycący i nie da się go dużo zjeść :D proponuję zjeść go z nutellą ze śliwek z wcześniejszego przepisu... Ulepszyłem przepis dodając po garści orzechów laskowych, rodzynek i płatków migdałowych oraz na wierzchu dodałem kawałki pokrojonych jabłek (miałem je pod ręką, więc użyłem) . Nie zdziwcie się, ale na zdjęciu jest lekko jakby przypalony, ale on po prostu jest dobrze upieczony. Jeśli ma ktoś piekarnik z termoobiegiem, lepiej przy nim trochę posiedzieć i sprawdzać pod koniec pieczenia. SMACZNEGO !!!

Placek jogurtowy
Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 150 ml oleju
  • 150 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 500 ml jogurtu owocowego ( ja dodałem naturalnego, bez żadnych smaków... z tą wersją placek jest bardziej light)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała puszka brzoskwiń na wierzch placka 250-300 g (ja dałem 2 małe jabłka )
 Przygotowanie:
  •  Mąkę wymieszoną z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do dużej miski.
  •  Do miski z mąką dodajemy cukier, płatki owsiane i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, roztrzepane jajka oraz olej i ponownie całość dokładnie mieszamy.
  •  Boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm smarujemy olejem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy osuszone kawałki brzoskwiń lub jabłek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60-70 min. do lekkiego zarumienienia się.
Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe – ciasto w środku powinno być delikatnie wilgotne ale nie mokre

Komentarze

Popularne posty