Sernik na zimno
Przepyszny
sernik na zimno, troszkę w innej wersji ;) konsystencją przypomina
ptasie mleczko, jest zrobiony na jogurcie greckim i jest do tego bardzo
lekki, a polewa rozpływająca się w ustach :D Smacznego! :*
Sernik na zimno
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 2 duże jogurty typu greckiego (po 400 g)
- 3 galaretki truskawkowe
- na polewę: 2 łyżki masła, łyżka wody, łyżka mleka, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru
- Herbatniki rozkruszamy na okruszki (np. za pomocą blendera czy nawet wałka, tylko wtedy wkładamy do woreczka foliowego, dokładnie zawiązujemy i wałkiem uderzamy tak by herbatniki się rozkruszyły). Dodajemy do nich rozpuszczone masło i mieszamy.
- Na wyłożony spód papierem lub folią spożywczą od tortownicy wysypujemy herbatniki i dokładnie rozprowadzamy, aby były równomiernie rozłożone po całej tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy galaretki, które rozpuszczamy w połowie ilości wody na opakowaniu (na 3 opakowania było 6 szklanek na przepisie na opakowaniu, czyli rozpuściłem je w 3 szklankach). Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzone i tężejące galaretki mieszamy z 2 opakowaniami jogurtu i wylewamy na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
- Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 2-3 minuty, często mieszając. Polewę studzimy i wylewamy na ciasto, chłodzimy. Ciasto jest już gotowe do jedzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz