Chleb domowej roboty
Wstawiam
Wam przepis na chleb od mojej babci :D jest przepyszny i zawsze
wychodzi. Jak zacząłem go jeść to tym częściej zmieniam zwykły chleb
razowy właśnie na niego ;) trzymajcie się cieplutko tak jak pogoda na
dworze i życzę smacznego :*
Chleb pełnoziarnisty
Składniki:
- zaczyn: 5-6 ziemniaków (ugotowanych i zmiksowanych na papkę), 1/4 kostki drożdży, szklanka ciepłej wody
- ciasto: 1 kg mąki pełnoziarnistej (może być również pszenno razowa lub żytnia) , sól, szklanka maślanki, 3/4 kostki drożdży, zaczyn
Przygotowanie:
- Przygotowujemy zaczyn: drożdże mieszamy z łyżeczką cukru oraz ze szklanką ciepłej wody, odstawiamy by trochę podrosło. Do dużej miski, a najlepiej do wiaderka dodajemy ziemniaki i wodę z drożdżami. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn na całą noc. Od czasu do czasu mieszając by nie wykipiał, najlepiej ze 3-4 razy przed spaniem.
- Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, przyprawy (np. zioła prowansalskie, pieprz). Maślankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy resztę drożdży i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, by drożdże trochę popracowały. Dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy i zagniatamy porządnie by ciasto odchodziło od rąk i ścianek wiaderka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
- Przygotowujemy formę, wykładając papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik do 170*-180*C. Wierzch chlebka smarujemy wodą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy. Po około 10 minutach odrywamy papier i zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz