Placki z cukini

Uwielbiam to danie zrobić sobie od czasu do czasu ;) często kombinuje z przepisem i robię rożne kombinacje :D przepis opiera się na przepisie na placki ziemniaczane :) jeśli chodzi o ilość składników, niektórych nie podaje, ponieważ musicie sami wyczuć i zobaczyć ile ten przepis zaważy :) próbujcie nowych smaków i dodawajcie swoje ulubione przyprawy :P ten przepis jest moją bazą. Trzymajcie się, życzę smacznego i udanego gotowania :*

Placki z cukini (racuchy na słono)
Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 małe ziemniaki
  • jajko
  • mąka
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • olej do smażenia (ja często używam kokosowego)
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Gdy je utrzemy, solimy szczyptą soli i odstawiamy na moment, by puściły sok. Gdy puszczą sok, odsączamy je i dodajemy do większej miski. Sok odstawiamy i nie wylewamy! Na jego dnie po kilku minutach opadnie skrobia, którą zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Resztę możemy już wylać.
  2. Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki. Całość trzemy na tarce na dużych oczkach i znowu solimy delikatnie i zostawiamy na parę chwil. Odsączamy (porządnie) i wylewamy cały sok.
  3. Ząbki czosnku obieramy i przecieramy przez wyciskarkę do czosnku. Resztki, które zostały w wyciskarce również dodajemy i mieszamy z ziemniakami i cukiniami.
  4. Jajko roztrzepujemy, dodajemy wraz z mąką do cukiń i całość mieszamy.
  5. Rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy tyle czasu by placuszki się zrumieniły z każdej strony
Uwagi: Moją propozycją podania są placuszki z sosem pieczarkowym, który robię tak:
  • Pieczarki myję i kroję na plasterki razem z trzonkami. Na patelni podsmażam cebulę, dolewam odrobinę wody i dorzucam pieczarki. Gotuję pod przykryciem kilka minut, by pieczarki były miękkie i zmniejszyły swoją objętość. Doprawiam solą, pieprzem i swoimi ulubionymi przyprawami. W małym garnuszku mieszam ze sobą 2 łyżki śmietany i 2 łyżki jogurtu, dodaję mąkę i dalej mieszam. Do tej mieszanki dodaje kilka łyżek sosu i dalej mieszam, by śmietana się nie zważyła. Całość wlewam do pieczarek, mieszam i gotuję kilka minut pod przykryciem. Placuszki polewam sosem, taką ilością według swojego uznania.

Komentarze

Popularne posty