Placki z cukini
Uwielbiam
to danie zrobić sobie od czasu do czasu ;) często kombinuje z przepisem
i robię rożne kombinacje :D przepis opiera się na przepisie na placki
ziemniaczane :) jeśli chodzi o ilość składników, niektórych nie podaje,
ponieważ musicie sami wyczuć i zobaczyć ile ten przepis zaważy :)
próbujcie nowych smaków i dodawajcie swoje ulubione przyprawy :P ten
przepis jest moją bazą. Trzymajcie się, życzę smacznego i udanego
gotowania :*
Placki z cukini (racuchy na słono)
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 4 małe ziemniaki
- jajko
- mąka
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- olej do smażenia (ja często używam kokosowego)
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Gdy je utrzemy, solimy szczyptą soli i odstawiamy na moment, by puściły sok. Gdy puszczą sok, odsączamy je i dodajemy do większej miski. Sok odstawiamy i nie wylewamy! Na jego dnie po kilku minutach opadnie skrobia, którą zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Resztę możemy już wylać.
- Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki. Całość trzemy na tarce na dużych oczkach i znowu solimy delikatnie i zostawiamy na parę chwil. Odsączamy (porządnie) i wylewamy cały sok.
- Ząbki czosnku obieramy i przecieramy przez wyciskarkę do czosnku. Resztki, które zostały w wyciskarce również dodajemy i mieszamy z ziemniakami i cukiniami.
- Jajko roztrzepujemy, dodajemy wraz z mąką do cukiń i całość mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy tyle czasu by placuszki się zrumieniły z każdej strony
Uwagi: Moją propozycją podania są placuszki z sosem pieczarkowym, który robię tak:
- Pieczarki myję i kroję na plasterki razem z trzonkami. Na patelni podsmażam cebulę, dolewam odrobinę wody i dorzucam pieczarki. Gotuję pod przykryciem kilka minut, by pieczarki były miękkie i zmniejszyły swoją objętość. Doprawiam solą, pieprzem i swoimi ulubionymi przyprawami. W małym garnuszku mieszam ze sobą 2 łyżki śmietany i 2 łyżki jogurtu, dodaję mąkę i dalej mieszam. Do tej mieszanki dodaje kilka łyżek sosu i dalej mieszam, by śmietana się nie zważyła. Całość wlewam do pieczarek, mieszam i gotuję kilka minut pod przykryciem. Placuszki polewam sosem, taką ilością według swojego uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz