Moje ulubione spaghetthi
Spaghetti
to jedno z moich najbardziej ulubionych dań obiadowych. Uwielbiam je
przyrządzać, bo nie dość, że jest to danie dość szybkie w przygotowaniu,
ale i mega smaczne. Zawsze wyjdzie, a ukochana osoba czy bliscy z
rodziny jak i ze znajomych są tym daniem oczarowani ;) podaje Wam mój
przepis, próbowałem wiele, ale najbardziej mi smakuje przygotowany z
tych składników, które Wam napisałem na dole :D trzymajcie się do
kolejnego wpisu i życzę smacznego! :*
Spaghetti
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze jest to mięso mieszane i najlepiej smakuje, czyli mięso wołowo-wieprzowe)
- pół dużej cebuli lub jedna mała (może być też kilka cebulek dymek)
- kilka ząbków czosnku (ja najczęściej dodaje 5-6, bo uwielbiam jego smak i ostrość w potrawach)
- duże opakowanie przecieru pomidorowego (ja kupuje w kartonie, który ma około 500 g)
- opakowanie makaronu spaghetti
- kilka suszonych pomidorów500
- do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- około 1/3 szklanki wina czerwonego, najlepiej półwytrawnego
- świeża natka pietruszki i koperek (używam, jeżeli jest na nich okres i nie każdy lubi, więc jeśli tak jest to ich po prostu nie używaj)
- starty ser (najlepiej parmezan, ale i gouda bardzo dobrze smakuje)
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w mała kostkę lub piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę.
- Na cebulę wkładamy mięso mielone i smażymy, aż mięso się będzie gotowe - czyli miało kolor szary, a w środku nie będzie różowe. Do mięsa dodajemy czosnek i wlewamy wino. Gotujemy kilka minut bez przykrywki, by wino delikatnie odparowało. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 5-10 min.
- Dodajemy suszone pomidory, pokrojone w kostkę i doprawiamy całość przyprawami wedle smaku i uznania.
- Całość posypujemy startym serem i zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz