Lasagna ze szpinakiem

Ten przepis dostałem od znajomej. Z nim wiąże się historia: jak byłem mniejszy wpadłem na pomysł, aby zrobić lasagne; mama się zgodziła, znalazłem przepis... Kupiłem wszystkie składniki, ale nie wiedziałem, że makaron trzeba wcześniej ugotować według przepisu na opakowaniu. Lasagna po upieczeniu była twarda, ale jakoś się ją zjadło :D Czasami robię sos z mięsem mielonym, jest lepsze, ale bardziej kaloryczne ;)

Lasagna ze szpinakiem
Składniki:
  • 2 duże pomidory (można dodać pomidory z puszki)
  • makaron lasagna
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • mrożony lub świeży szpinak
  • ser
Przygotowanie: 
Szpinak usmażyć na oleju na małym gazie, dodać 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, przyprawy do smaku. Podsmażyć cebulę na odrobinie oleju, dodać pomidory (bez skórek) pokrojone w kostkę. Gotujemy na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać: bazylię, sól, pieprz, pozostały czosnek i oregano. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia . Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć na dno płaty makaronu. Następnie warstwę szpinaku, makaron, sos, makaron, szpinak, makaron, sos i ser. Wstawić do piekarnika na 180*C na 20 minut.

Komentarze

Popularne posty