Pomysł na... - fasolkę szparagową
Jeśli
nie macie pomysłów na obiad, a macie w domu fasolkę szparagową lub
macie jej za dużo, bo babcia lub sąsiadka chciała się z Wami podzielić
plonami. Albo po prostu się Wam psuje może?! O to moje dwa pomysły,
którymi się z Wami podzielę ;)
Składniki:
- ziemniaki
- fasolka szparagowa
- jajka
- olej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
- Ziemniaki myjemy (jeśli są to młode ziemniaki, jeśli stare to pomijamy tą czynność), obieramy i płuczemy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie (młode - przez około 15-20 min, natomiast stare - przez około 30 minut i najczęściej gotuje z pół łyżki soli) do miękkości.
- Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki z obu stron fasolki. Również gotujemy w osolonej wodze przez około 15-20 minut, tak aby była miękka, jeśli wolicie trochę bardziej miękkie, pogotujcie dłużej (ją również najczęściej solę pół łyżki). W tych obu przepisach musicie sami popróbować warzywa czy są miękkie i ugotowane.
- Przygotowujemy sos do fasolki, mieszając olej z przyprawami i odstawiamy by składniki się przegryzły.
- Smażymy jajka na oleju (zwykłym lub kokosowym), jeśli ktoś lubi to może na smalcu. I tutaj uwaga, prawdziwe jajka sadzone smaży się tylko z jednej strony, na małym ogniu (kiedy białko się zetnie do końca, a żółtko pozostanie płynne) i soląc na końcu do smaku.
- Na talerzu układamy ziemniaki, które możemy posypać koperkiem do smaku. Obok fasolkę polaną sosem i do tego jajko.
- ziemniaki
- fasolka szparagowa
- 2 filety z piersi kurczaka
- opakowanie przyprawy do kurczaka
- 4 płaskie łyżki stołowe jogurtu greckiego
- 1 łyżka stołowa majonezu
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki, szczypiorek
- Ziemniaki i fasolkę przygotowujemy w taki sam sposób co w pierwszym przepisie.
- Przygotowujemy sos czosnkowy do fasolki: mieszamy ze sobą jogurt grecki, majonez, ząbki czosnku zmiażdżone przez wyciskarkę do czosnku. Odstawiamy by wszystkie składniki się przygryzły.
- Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy wszystkie niepotrzebne kawałki tłuszczu lub jakiś żyłek. Kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z mieszanką przypraw, dodając kilka kropel oleju. Odstawiamy na co najmniej 30 min, by mięso przeszło smakiem przypraw i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez około 15 minut, jak kurczak puści soki, będzie usmażony (biały, bez widocznego koloru mięsa) i miękki.
- Ziemniaki również możemy podać z koperkiem. Na talerz układamy kurczaka, ziemniaki i fasolkę polaną sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz