Inna niż zwykle


Szarlotka to jest to! :3 uwielbiam ją od dziecka, a przepis mam od mojej sąsiadki :P ale jednak oczywiście musiałem go przerobić. Ten przepis jest wyjątkowy i inny od wszystkich przepisów na szarlotkę. Przede wszystkim mała ciekawostka - spód jest ucierany, a nie wyrabiany, przez co ciasto jest przejrzyste i nie widać w nim grudek nie wyrobionych składników ;) a jabłka nie są ścierane na tarce czy smażone, są tylko pokrojone w ósemki ;) trzymajcie się cieplutko i życzę smacznego! :* czekam na Wasze spostrzeżenia i komentarze :D

Nietypowa szarlotka
Składniki:
  • ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki mąki razowej lub pszennej razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 kostki margaryny, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2-3 łyżki śmietany, opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dużych jabłek (najlepiej by były słodko - winne lub twarde, ale słodkie)
  • garść rodzynek, orzechów włoskich, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym, dodajcie kolejno po jednym żółtku (ucierając dalej) oraz śmietanę. Dodajcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszajcie łopatką, aż do wymieszania składników, a dalej ciasto wyróbcie rękoma. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
  2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, wydrążając gniazdka nasienne. Kroimy w ósemki i dodajemy do miski, polewając sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały, a będą miały lepszy smak. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i jak napęcznieją to osuszamy. Później mieszamy je z kilkami kropli olejku rumowego lub prawdziwego rumu. Orzechy siekamy. Rodzynki i orzechy dorzucamy do jabłek, posypujemy cynamonem i wszystko mieszamy.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i 2/3 rozwałkowujemy, podsypując mąką by się nie przykleiło. Spód tortownicy smarujemy margaryną i nakładamy kawałek papieru do pieczenia w kształcie podstawki tortownicy. Wykrawamy ciasto na spód, nakłuwamy a resztą tych 2/3 ciasta wylepiamy boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy ciasto przez 15 minut.
  4. Podpieczone ciasto wyjmujemy i rzucamy na nie jabłka z orzechami i rodzynkami. Resztę ciasta - 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paski, równej długości. Nakładamy na jabłka, przylepiając do siebie i boków ciasta. Smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy około 40 minut, do zarumienia się wierzchu i upieczenia się ciasta

Komentarze

Popularne posty