Pychotka, czyli Pani Walewska
Pani Walewska (Pychotka)
Składniki:
- na ciasto: kostka masła lub margaryny; 2,5 szklanki mąki; 0,5 szklanki cukru; 4 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: powidła śliwkowe, garść posiekanych orzechów włoskich, szklanka do półtorej szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- na krem: kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 budynie waniliowe, 750 ml mleka, 4 łyżki cukru
- Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować. Po tym czasie dodawać po kawałku masło i dalej miksować. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30-60 minut.
- Po schłodzeniu się ciasta, podzielić je na pół i każdą połówkę rozwałkować, w takim kształcie jakim będziemy piec je w formach. Przełożyć na 2 blachy o takim samym rozmiarze (lub piec każdy spód z osobna, jeżeli nie mamy 2 blach o takim samym rozmiarze) wyłożone papierem do pieczenia. Posmarować porządnie każdy spód powidłami.
- Tak przygotowane spody wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 15 minut.
- W międzyczasie, gdy spody się pieką, przygotowujemy bezę. Ubić pianę z białek, ze szczyptą soli. Gdy będziemy widzieć, że piana się zbija to dodajemy po trochę na przemian cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
- Po 15 minutach pieczenia, spody wyjmujemy i kładziemy na nie bezę i posypujemy na każdy posiekanymi orzechami. Pieczemy kolejne 15-20 minut, do zarumienienia bezy i upieczenia się dobrze kruchego ciasta. Spody dokładnie studzimy.
- 2/3 mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru, a resztę dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym. Robimy budyń według przepisu na opakowaniu (oczywiście w troszkę mniejszej ilości mleka, taką jaką ja podaję). Ostudzamy, przykrywając folią aluminiową na wierzchu gorący budyń zdjęty z ognia, tak aby przylegała folia do budyniu, dzięki czemu nie powstanie nam kożuch. Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło (o temperaturze pokojowej) z cukrem pudrem, po zbieleniu masła, dodajemy po łyżce budyniu i dalej miksujemy.
- Spody przekładamy przygotowaną masą budyniową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny i ciasto mamy gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz